Runder stoofpotje in Bockbier

Herfst, een heerlijk seizoen! Helemaal heerlijk met een lekker stoofpotje.
De herfst is daarbij ook de tijd dat het Bockbier weer volop verkrijgbaar is, en laten die 2 nou een prachtige combinatie opleveren.
 
Men neme:
 
* Peper
* Zout
* Roomboter
* Olijfolie
* Grove mosterd (die van mosterdmolen de Huisman uit Zaandam)
* 2 laurierblaadjes
* 800gr sukadelappen
* 3 zoete witte uien
* 100gr magere spekreepjes
* flesje bockbier (Texels Bock bijvoorbeeld)
* 1el rode wijnazijn
* 2el bruine basterdsuiker
* 1 paprika
* 1 winterpeen
* 200gr kruidkoek
 
Besmeer de kruidkoek met mosterd en snijd ze in blokjes. Snijd de uien, paprika en winterpeen, niet te fijn. Bestrooi de sukadelappen met peper en zout aan beide zijden. Nu kan de braadpan op het vuur, klontje roomboter en een klein scheurtje olie er in en even warm laten worden. Bak de sukadelappen even mooi bruin aan alle kanten en haal ze er weer uit. Nu gaan de spekblokjes en ui in de pan. Deze bak je aan terwijl je het vlees in blokjes snijdt. Deze mogen nu de pan weer in, samen met de winterpeen, paprika, kruidkoek, bier, basterdsuiker, wijnazijn en als laatste ook de laurierblaadjes. Even doorroeren en dan wacht je even tot dit alles aan de kook is. Nu kan het vuur zachter en laat je het een uurtje of 3 op laag vuur lekker door sudderen.
 
Aangezien het toch wel een poosje op mag staan tijd genoeg om er een lekkere pan rode kool bij te maken, doe hier dan ook eens wat kruidkoek in voor de lekkere smaak. Een gekookte aardappel of aardappelpuree er bij en een goed glas bockbier er naast en het genieten kan beginnen!

 

Eet smakelijk!