Pizza uit de steenoven

Pizza, wie kent het niet. Een lekkere dunne, knapperige bodem, met een topping die je helemaal naar je eigen fantasie kunt maken. Lust je geen tomaat? Smeer eens groene pesto over de bodem. Lust je geen kaas? Ondanks dat kaas de basis vormt voor pizza, het is niet verplicht! Liever geen salami? Probeer eens ham of tonijn. Met pizza kun je eindeloos variëren, of gewoon de restjes opmaken zoals ze dat in Italië ook doen! Uiteraard is de Big Green Egg uitermate geschikt voor het bakken van pizza! Maar niets is zo belangrijk als een goede bodem! Hiervoor plaatsen we de plate setter in de Big Green Egg, pootjes omlaag met de baking stone hier bovenop. De Big Green Egg wordt opgestookt naar de 350℃!
 
Het recept:
 
* 1kg tipo 00 bloem
* 2 zakjes á 7gr gedroogd gist
* 30gr honing (suiker mag ook)
* 20gr zout
* 6dl lauw water
* Scheut olijfolie

Doe de honing en de helft van het water in een kom en los de gist hier in op.
Laat het mengsel een minuut of 15 á 20 staan.
In een beslagkom doe je de bloem en het zout, maakt een kuiltje in het midden en giet hier het gist mengsel en de olijfolie in.
Je maakt met 1 hand een draaiende beweging van binnen naar buiten zodat de bloem langzaam wordt opgenomen.
Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe tot alle bloem is opgenomen en je een vochtig, maar niet te plakkerig deeg hebt.
Kneed het geheel een minuut of 6 goed door tot je een mooi deeg hebt.

Is je deeg droog: meer water.
Is je deeg plakkerig: meer bloem.

Maak van het deeg een mooie bal, bestrooi deze licht met wat bloem en maak er enkele diepe sneden in.
Laat het rijzen tot het volume twee maal zo groot is, dit doe je op een warme, tochtvrije plek.
Mocht je het process willen versnellen dek je de kom af met vershoudfolie of een vochtige theedoek.
Ga er vanuit dat het rijzen zo'n 45 minuten zal duren.
Als het gerezen is is je deeg klaar en kun je het in 5 tot 8 stukken verdelen, afhankelijk van de gewenste bodem dikte en grote van de pizzasteen.
Bestuif het werkblad met bloem en maak hierop de bodem.
Deze beleg je met wat je maar wilt en bak je vervolgens in het ei af.
De tijd wisselt afhankelijk van de dikte van je bodem en de temperatuur van het ei.
De pizza is klaar als de rand mooi van kleur is en de bodem stevig aanvoelt.

Eet smakelijk!
Tip: Smeer de rand licht in met olijfolie of knoflookolie voor een mooie kleur.