Patat!

Patat, Hollanders zijn er gek op! Belgen noemen het friet...
 
We eten er per persoon zo’n 10 kilo per jaar van op, maar is dat wel echt lekkere patat?
Vroeger wist ik ook niet beter en trok ook ik zo'n zak uit de diepvries bij de supermarkt, nu koop ik aardappels en bak ik het zelf!
Veel is er niet nodig:
 
* kruimige aardappels, liefst lekkere grote
* zout
* friteuse met olie
 
Schil de aardappels en snij deze in reepjes, niet te dun, 1.5 á 2cm in het vierkant is prima!
Mocht je ze niet direct bakken kun je ze in een bak water wegzetten.
Verwarm je frituurpan voor op 150℃, gebruik bij voorkeur olie, maar (vloeibaar)vet kan ook.
Bak de patat in kleine porties, ongeveer een half a drie kwart gevuld mandje, 5 minuten voor en schep ze terug in een vergiet.
Als alle patat is voorgebakken verhoog je de temperatuur van de friteuse naar 180℃ en bakt de patat hier, eveneens in niet te grote porties, af in ongeveer 5 minuten tot ze mooie goud/bruine randjes krijgen.
Even het vet afschudden, in een vergiet en zout er overheen strooien. Direct serveren geeft het beste resultaat.

Tip: vaak heb je kruimige aardappels ook in zakken met de tekst ‘vlotschillers’.
Deze aardappels zijn meestal wat groter dan die in de normale zakken en dus beter geschikt voor patat. Of je rijdt langs een boer en vraagt hem om grote aardappels!