Cupeggs

Een kip uit een ei, dat bleek niet lastig, dat leverde me al een kip/ei verhaal op. Maar hoe tover je een ei uit een ei? Kijk, dat hield mij dus bezig! Een echt ontbijt van de barbecue! De ingrediënten zijn simpel, en eigenlijk standaard in huis voor iedereen die toch al een lekker ei wilde bakken. Verder heb je een muffinplaatje nodig die in je barbecue past. De meeste plaatjes voor 6 muffins voldoen hieraan.

 

* Boterham
* Ei
* Kaas
* Ham

 

Steek een rondje uit de onderkant van de boterham en snij deze doormidden. Snij uit de bovenkant een vierkantje. Druk alles een beetje plat. Deze druk je in een ingevet muffin bakje, zodat deze goed bedekt is.
 
Snij het plakje ham in drieen, leg de middelste in eerst op het brood en de andere 2 aan de zijkanten. Snij nu een plak kaas in stroken en leg er 1 in elk bakje. Bewaar een 2e strook voor bovenop. Tik de eitjes en giet deze in het cupje. Een medium ei is meestal groot genoeg, soms is small zelfs beter! Dek af met het strookje kaas.
Deze gaan op de Big Green Egg, ingericht met de plate setter, pootjes omhoog, en opgestookt naar ~190℃ voor een minuutje of 25. Dan is het eigeel bijna volledig gestold. Wil je hem wat zachter, doe je hem iets korter, wil je op safe zitten, doe hem iets langer...
Het eindresultaat zou er zo uit moeten zien. Deze zijn gemaakt met bruinbrood, maar wit is natuurlijk ook prima. Het brood wordt een beetje als toast, lekker knapperig. Alleen nog een beetje zout er over en genieten maar! Een prachtig gerechtje om als ontbijt te serveren, laat de buurman op de camping dat maar eens overtreffen!

 

Na een paar keer kwam ik er achter dat het ei soms tussen het brood door lekt, dit betekent ongeveer direct het einde van je muffinvorm omdat je het er slecht uit krijgt. Bij de Makro kwam ik echter kleine aluminium bakjes tegen die ongeveer dezelfde maat hebben als de muffinvorm. Daarbij is het voor grotere hoeveelheden natuurlijk makkelijker om een lading bakjes op je rooster te puzzelen dan muffinvormen.